WireGuard versus OpenVPN: welk VPN-protocol is beter? (2024)

Wanneer u verbinding maakt met een VPN, reizen uw gegevens door een veilige, versleutelde tunnel naar een VPN-server, waar u een IP-adres krijgt toegewezen. Een VPN-protocol verwijst naar de regels en instructies die bepalen hoe de versleutelde tunnel wordt gevormd.

Hoewel er verschillende VPN-protocollen zijn, zullen we twee belangrijke bekijken: WireGuard en OpenVPN. Elk heeft zijn voor- en nadelen, evenals kwetsbaarheden die we misschien al kennen of in de toekomst ontdekken. Laten we elk van hen in meer detail bekijken.

Wat is OpenVPN?

OpenVPN, opgericht in 2001, gebruikt de OpenSSL-bibliotheek, die AES, ChaCha20, Blowfish en andere cijfers bevat. Het gebruik van de OpenSSL-bibliotheek maakt OpenVPN zeer flexibel. OpenVPN werkt op TCP- of UDP-protocollen en heeft een codelengte van meer dan 100.000 regels, waardoor het een uitdaging is om te implementeren. Verschillende instanties hebben de code meerdere keren gecontroleerd, maar er zijn geen beveiligingsfouten ontdekt.

OpenVPN is een goede optie wanneer veiligheid van het allergrootste belang is, bijvoorbeeld wanneer u een openbaar netwerk gebruikt.

Wat is WireGuard?

WireGuard bestaat pas sinds 2019. Het gebruikt het Noise-protocolframework, Curve25519, ChaCha20, Poly1305, BLAKE2, SipHash24 en HKDF voor cryptografie. Een van de belangrijkste verschillen tussen OpenVPN en WireGuard is dat de laatste slechts 4.000 regels code gebruikt, waardoor het gemakkelijker te implementeren en te controleren is.

Terwijl OpenVPN op TCP en UDP draait, werkt WireGuard alleen op het UDP-protocol. Op basis van verschillende onafhankelijke audits zijn er tot nu toe geen beveiligingsfouten gevonden. WireGuard is vooral handig wanneer verbindingssnelheid een prioriteit is. Aangezien het echter pas sinds 2019 bestaat, wordt het als enigszins experimenteel beschouwd en heeft het mogelijk risico's en kwetsbaarheden.

Niettemin hebben sommige providers met succes versies van WireGuard geïmplementeerd (zie NordLynx van NordVPN). Tijdens het implementatieproces zijn enkele geuite privacykwesties geminimaliseerd, waardoor een versie van WireGuard is ontstaan ​​die een indrukwekkende snelheid levert zonder potentiële beveiligingsfouten.

WireGuard versus OpenVPN – een volledige vergelijking

Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen WireGuard en OpenVPN.

  • Snelheid: WireGuard is veel sneller dan OpenVPN, zoals meerdere snelheidstests hebben aangetoond. Zoals wireguard.com zegt: "Een combinatie van extreem snelle cryptografische primitieven en het feit dat WireGuard in de Linux-kernel leeft, betekent dat veilig netwerken zeer snel kan zijn."
  • Versleuteling en beveiliging: als het om versleuteling gaat, heeft elk protocol zijn voor- en nadelen. Hoewel de OpenSSL-bibliotheek OpenVPN in staat stelt veel verschillende cijfers uit te voeren, blijft OpenVPN kwetsbaarder voor aanvallen omdat het een groter oppervlak heeft. Aan de andere kant heeft WireGuard een kleiner aanvalsoppervlak, maar als er gebreken of bugs worden gevonden, is een algemene update vereist. U kunt WireGuard niet eenvoudig configureren om een ​​ander protocol of cijfer te gebruiken.
  • Censuur omzeilen: zowel WireGuard als OpenVPN zijn zeer betrouwbaar. TCP-protocollen, ondersteund door OpenVPN, zijn echter beter om internetbeperkingen te omzeilen. Ze worden minder snel geblokkeerd door landen met strikte internetcensuur, zoals China en Rusland. Dat komt omdat veel ander verkeer via dezelfde poort gaat en het blokkeren ervan zou betekenen dat activiteiten als online bankieren en winkelen worden stopgezet. Dus hoewel WireGuard sneller en efficiënter is, is OpenVPN beter als u toegang wilt tot inhoud in landen met strenge beperkingen.
  • Compatibiliteit en mobiliteit: OpenVPN is van oudsher niet geweldig geweest met schakelen tussen netwerken, terwijl WireGuard op dit vlak geen problemen lijkt te hebben.

NordVPN ondersteunt beide protocollen

NordVPN is een toonaangevende VPN-provider die snelle verbindingen en geavanceerde cyberbeveiliging biedt. Het maakt gebruik van NordLynx - het op WireGuard gebaseerde protocol - om een ​​snelle en betrouwbare verbinding te leveren zonder dat dit ten koste gaat van privacyrisico's. NordVPN biedt ook OpenVPN- en IKEv2/IPsec-protocollen die gebruikers kunnen kiezen op basis van hun behoeften en voorkeuren.

Eén NordVPN-account kan maximaal zes apparaten beschermen. U kunt NordVPN gebruiken op Windows, macOS, Android, iOS, Linux en Android TV. Daarnaast heeft NordVPN browserextensies voor Chrome, Edge en Firefox.

Met meer dan 5.500 servers in 59 landen hebben gebruikers veel servers om uit te kiezen, waar ze ook zijn. Als alternatief verbindt de Quick Connect-functie u automatisch met de beste server.

Lees meer over de producten, diensten en protocollen van NordVPN door de kennisbank te bezoeken. Je vindt uitgebreide artikelen over hoe een VPN werkt en hoe je de snelheid van je VPN-verbinding kunt verhogen.

De klanten van NordVPN kunnen snel hulp en advies krijgen van de klantenondersteuning, die 24/7 beschikbaar is via chat of e-mail.

Met NordVPN kunnen gebruikers er zeker van zijn dat hun online activiteiten vertrouwelijk blijven. Volgens verschillende onafhankelijke audits houdt de provider geen logboeken van gebruikersactiviteiten bij. Het is een voortdurend evoluerende service met regelmatige updates om ervoor te zorgen dat NordVPN-gebruikers beschermd blijven.

Wat is bescherming tegen bedreigingen?

NordVPN is meer dan alleen een VPN. Het biedt verschillende geavanceerde cyberbeveiligingsfuncties, waarvan de meest recente Threat Protection is. Threat Protection houdt gebruikers online veilig door:

  • Blokkeren van opdringerige en potentieel kwaadaardige advertenties en trackers.
  • Voorkomen dat gebruikers per ongeluk kwaadaardige sites bezoeken.
  • Apparaten beschermen tegen malware door bestanden te scannen tijdens het downloaden.

Momenteel is Threat Protection beschikbaar voor Windows- en Mac-gebruikers.

WireGuard versus OpenVPN: welk VPN-protocol is beter? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5934

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.